За пролетта, За Цветница и За подаръците за имен ден

Споделете в ...
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin

Пролетта е сезон изпълнен с надежда – за ново начало, за по-добро време и за пробуждане. Пролетта е сезон изпълнен с добри намерения – да влезем във форма, да се храним здравословно, да сме повече навън, да отделяме време на приятелите си. Дано повече от добрите намерения да станат реалност! Но дори и само част от тях да се сбъднат, пак сме доволни – заради хубавото време и поводите за усмивки.

Кулминация на пролетта, тържество на пролетните цветя и един от най-пъстрите и обичани празници е Цветница. Има толкова живот, хубава емоция и усещане за възраждане в него.

Като всички обичай в българската традиция и тук се преплитат Християнството с езическите вярвания. Така, в съвременния свят, ставаме част от една прекрасна магия, на която трудно можем да устоим.

Цветница е винаги в неделята преди Великден, след Лазаровден. В този ден Християнството чества пристигането Исус Христос в Йерусалим и посрещането му с маслинови, лаврови и палмови клонки. С тях е бил застлан пътят му. У нас палмовите клонки са заменени с върбови колонки (оттук идва и името Връбница). Вярва се, че върбовите клонки са осветени от стъпките на Христос. Затова с тях се окичват вратите на храмовете и домовете на хората. Клонките се сплитат на Върбов венец, който се поставя на входната врата, за да пази от зли сили и болести. Връбникът се пази до следващата Цветница. Той се използвал от бабите-баячки, за да баят против уроки и болести.

В България в тази традиция се преплитат обичайте от по-стари езически вярвания – смята се, че окичването с клонките има силата да прогони всичко зло и да пречисти хората. А в случай на градушка през лятото Връбникът се взимал и през него се гледал градоносния облак, казвали се магически заклинания и така се разсейвала опасността.

С Цветница се свързва и друг древен обичай – комичене. Неговото начало е в събота, Лазаров ден, денят преди Цветница. Всички лазарки, млади момичета, които не са встъпили в брак, отиват на реката. Те носят със себе си, цветя, върбови клонки и малки хлебчета наречени „кукла”. Девойките застават на брега на реката или на мост и всички едновременно пускат даровете си в реката. Тази, на която хлябът или китката цветя изплува най-бързо и по-напред от останалите, става „кумица”. Останалите лазарки я почитат и на третия ден от Великден се събират в дома й. Пеят песни и носят цветя, а кумицата ги гощава с баница и боядисани в червено яйца. Това е кулминацията на лазарските празници – момичетата обявяват на света, че са готови да сключат брак. Този обичай е все по-малко популярен, но е запазен и трябва да го помни, за да не загубим корените си.

Цветна украса за Великденско настроение

С идването за Цветница и Великден се настройваме на пролетна вълна - цветовете са слънчеви и нежни.

Цветница е един от празниците, когато най-много хора имат имен ден – всички, които носят имена на цветя или дървета, всички с имената Цветан, Цветомир, Цветанка, Цвета. На този ден можете да поднесете малки подаръчета на приятелите си с имена на цветя – подкова за късмет, торбичка с изненади или някоя малка симпатична фигурка. За дамите, разбира се, подходящи са цветни саксии от рисувана керамика или някой аксесоар за градина. Ако човекът, който има имен ден, ви е по-близък, може да се замислите да му подарите по-голям подарък.

Избирането на подарък за имен ден е трудно, защото често нямаме време или вече сме подарявали всякакви неща, затова излезте от стандартните рамки на традиционните подаръци и се спрете на нещо оригинално и артистично.

Оригинален подарък за имен ден на жена - артистична ваза от ръчно рисувана керамика.

Тази тумбеста ваза в топли цветове е оригинален и артистичен подарък за жена. Много е подходяща за имения ден на някое цвете!

За дамите е хубаво да поднесете подарък, който да носи символиката на празника и да е обвързан с цветята. Може да е интересна ваза или друг подобен аксесоар за дома. Може да е оригинален свещник с декоративни цветя или просто весел и пъстър предмет, който да пресъздава духа на празника. За по-конкретни идеи можете да разгледате категорията ни Подаръци за жена, като и да се „подсетите” за нещо от статията 6 идеи за подаръци с хубава символика
.

За господата също е добре да подарите предмет с положителен символ – така ще остане хубав спомен. Може да е и нещо, по което човекът „си пада” – разгледайте статията ни Подаръци за момчета със страст и категорията Подаръци за мъж.

Цветница е време за празник и за хубави емоции. Отдайте им се с близките си хора и се настроите на „цветна вълна”. За вдъхновение може да ни посетите в магазин за подаръци Gifts, в София, на ул. Солунска 32.

Споделете в ...
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin

1 споменаване

    1. […] Цветница и Великден съвсем скоро ще са тук. И както подобава в навечерието на голям празник – развълнувани сме! За правенето на козунаците, за боядисването на яйцата, за свободното време с близките хора и за предстоящите щастливи моменти. За да направим времето на празнуване и радост по-дълго, започваме от рано – като внасяме пролетна атмосфера в дома ни с Великденска украса! […]

    Вашият коментар

    Вашият email адрес няма да бъде публикуван!

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.