Магията на св. Валентин и св. Трифон

Споделете в ...
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin

Традицията на католическия празник св. Валентин ни е завладяла напълно! Разбираемо е, че лесно се отдаваме на празнуването на Денят на влюбените. Всичко е толкова червено, бонбонено и романтично! И каквото и да си говорим българската традиция за Трифон Зарезан, чудесно се допълва с празника на любовта. Червеното вино и свещите подхождат еднакво добре на романтичната атмосфера.

В магазин за подаръци Gifts сме се заразили от розовата магия на празника. Измисляме романтични и елегантни, както и забавни и провокативни подаръци за влюбени. В главите ни се въртят идеи за създаването на романтична атмосфера и единственото, за което можем да мислим са любовни послания.

Всъщност традиционен подарък за св. Валентин първоначално са били именно валентинките – красиви картички с пожелания и обяснения в любов.

Подарък за него или за нея за деня на влюбените от магазин за подаръци Gifts

Червеното сърце и плющените играчки са се превърнали в един от традиционните подаръци за св. Валентин

За св. Трифон не са се разменяли подаръци. Традицията повелява на този ден да се отпразнува плодородието и най-вече виното. Тази сакрална напитка се почита, а празникът е известен като ден на лозарите, градинарите и … кръчмарите. В българската традиция на този ден се правят ритуали за берекет, които са христиански, но са свързани и с още по-древни традиции, тези на траките.

Според някои сведения св. Валентин и св. Трифон са живяли по едно и също време около 255 г. пр. Хр. и е възможно да са дори една и съща личност. Много древна е традицията този ден, и направо целия месец, да бъде почитан като празник на плодородието. В този елемент можем да видим как двата празника се преплитат.

В България все по-често смесваме народните вярвания, почитането на Трифон Зарезан и католическия празник св. Валентин. Празнуването на любовта се съчетава някак естествено с празнуването на виното!

Независимо кой празник ще празнуваме (а най-вероятно и двата), важното е в сърцата ни да има любов и да не губим връзка с корените си.

Нека отделим време за любимия човек в този ден и с чаша вино, на свещи, да отбележем най-важното – че се обичаме и че сме щастливи да бъдем заедно!

Споделете в ...
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.