Как да направим хубава игра на Барбут или Генерал

Споделете в ...
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin

Барбутът – е забавна и лесна игра. Нужни са ви само зарове, а в магазин за подаръци Gifts имаме чудесни комплекти точно за целта. Тук ще видите правилата за Барбут, както и за друга интересна игра със зарове – Генерал.

Правила за Барбут

Барбут могат да играят от двама до девет човека.

Играта започва като всеки играч хвърля три зара. Когато хвърли комбинация от числата 5 и 1, започва да играе.
Целта на играта е да се трупат точки. Единицата се равнява на 100 точки, Петицата – на 50 точки.

Останалите точки се трупат от комбинациите на чистата, които ще покаже всеки един от трите хвърлени зарове.

Комбинациите, които носят специфична стойност, са следните:

1, 2 и 3 се равняват на 200 точки; 2, 3, 4 – 200 точки; 3, 4, 5 – 200 точки; 4, 5, 6 – 200 точки; 1, 3, 5 – 200 точки; 2, 4, 6 – 200 точки; комбинацията от три единици – 1, 1, 1 носи 1000 точки; 2, 2, 2 – 200 точки; 3, 3, 3 – 300 точки; 4, 4, 4 – 400 точки; 5, 5, 5 – 500 точки; ако хвърлиш заровете, така че и трите да показват 6 – 6, 6, 6 – губиш всичките си натрупани точки. Точките са възстановяват, ако на второто хвърляне отново хвърлиш три шестици.

Ако се хвърли например 1, 3 и 6 – тази комбинация я няма в изброените по-горе и тя не носи точки, но има единица, което са 100 точки. Или ако се паднат 4, 4 и 5 – тази комбинация носи 50 точки от 5-цата в нея.

При всяко хвърляне на заровете точките на всеки играч се записват и събират.

За всяко хвърляне играчът решава дали да запише точките си така както са (например три единици – 100 точки) или да хвърля пак. Целта е при второто хвърляне отново да се падне комбинация (някоя от изброените по-горе), тогава точките се събират с тези от предишното хвърляне и играчът отново решава дали да хвърля пак (разчитайки, че ще се падне отново комбинация от трите зара) или да запише точките си и да продължи, който е наред. Ако е взел решение, че ще хвърля пак, но не се падне комбинация, тогава играчът губи събраните до момента точки.

При хвърляне на заровете ако се падне комбинация играчът получава съответните точки, след това той решава дали да запише точките или да хвърля отново, ако хвърля пак и се падне комбинация точките се събират, ако не той губи събраните точки. Играчът може да запише своите точки по всяко време.

Пример:

Играчът хвърля 1-3-6 има хвърлена 1-ца това са 100 точки, играчът решава да хвърля отново. Оставя зара с единицата настрани и хвърля другите два зара. Падат се например 1 и 5. Единицата е 100 точки, петицата – 50 – това са общо 150 точки. Точките се събират 100 (от първото хвърляне) и 150 (от второто) – играчът получава 250 точки. Той има право да хвърля трети път (едновременно и трите зара) и събира точките от третото хвърляне с предишните две. Пада се например 2-4-6 – това са 200 точки. В този момент играчът решава решава дали да запази точките си ( в примера 450) и да играе следващият играч или да хвърли за четвърти път.

Ако хвърли за четвърти път и му се паднат комбинации, които носят точки, или една 1-ца или една 5-ца – тогава той ги записва и продължава следващият играч. Ако му се падне комбинация, която не носи стойност например 2-3-6, то той губи спечелените от кръга 450 точки (както е в примера) и наред е следващият играч.

Играта свършва за играч, който е събрал 5 550 точки. Останалите играчи я довършват и се нареждат по ред.

Малка и голяма кутия с по пет дървени зара от магазин за подаръци Gifts

Тези зарове са страхотен подарък. Особено след като знаете как да играете интересни игри с тях!

Правила за игра на Генерал – Генералът е също игра със зарове. Но за разлика от Барбута в нея ще трябва да пишете малко по-точно резултатите. Освен комплект хубави зарове от магазин за подаръци Gifts, ще трябва да имате и лист и химикалка за записване. Можете да използвате някое от удобните и красиви тефтерчета с ръчно правена хартия, които имаме.
За играта са нужни поне двама играчи, но може и да се включат повече приятели.

Ето и правилата за игра на Генерал

Целта е да се съберат най-много точки от различни комбинации на заровете. Играе се с пет зара и играчите се редуват в хвърлянето.

За да се определи кой да започне играта и как да се редуват играчите – всеки хвърля по един зар. Първи е играчът, чийто зар е с най-голямо число (например 6) и следват останалите. Първото хвърляне е задължително, а в зависимост от получената комбинация по избор се хвърля още един или два пъти. На всяко хвърляне играчът отделя отстрани заровете, които са му харесали за комбинация и хвърля останалите.

Трябва да си направите една таблицата, като тази, която ще видите накрая на материала. Тя се попълва с цифри или 0, което означава, че условието е изпълнено. Състои се от задължителна част и част с комбинации. Вижте колонката Примери.

Задължителна част е горната част на таблицата – редове от 1 до 6. Без тази част играчът не може да приключи играта. За да бъде отметнато полето като изпълнено, за всяко от числата от 1 до 6 е необходимо в рамките на своя ред играчът да е хвърлил три еднакви зара (от петте). Например хвърлят се три единици – отбелязва се като изпълнен ред едно, три двойки – ред две, три тройки, три четворки, три петици или три шестици – ред шест.

Втората част от колоната се състои от различни комбинации от зарове, които също трябва да се постигнат:

Един Чифт – две еднакви стойности (2 петици = 10; две четворки = 8)

Два чифта – 2 + 2 еднакви стойности (две тройки и две петици = 3+3+5+5 = 16)

Тройка – три еднакви стойности ( три шестици = 18)

Каре – четири еднакви стойности (четири тройки=12)

Фул – две еднакви + три еднакви стойности (например две четворки + три шестици = 4+4+6+6+6 = 26)

Малка Кента – поредни от 1 до 5 (1+2+3+4+5 = 15)

Голяма Кента – поредни от 2 до 6 (2+3+4+5+6 = 20)

Шанс – сбор на произволно хвърлените стойности (пр. 6+3+5+2+2 = 18)

ГЕНЕРАЛ – ГЕНЕРАЛЪТ е комбинация от пет еднакви стойности /пет еднакви зара/. За всеки ГЕНЕРАЛ се прибавя премия от 50 точки (пр. 2+2+2+2+2 = 10 + 50 = 60 точки).

Не е задължително стойностите да се попълват последователно, това става в хода на играта. Всеки играч избира каква комбинация ще изпълнява и кое поле ще попълва.

При задължителната част – Три еднакви числа се отбелязват със знак за изпълнено.

Четири еднакви числа се отбелязват с + 4(защото има едно число вповече от задължителните три)
Пет еднакви числа се отбелязват с + 8 (защото има две числа повече от задължителните три)
Две еднакви числа се отбелязват с – 4 (защото има едно число по-малко от задължителните три)

Плюсовете и минусите в задължителната част се компенсират. Ако играчът изкара примерно “+ 4” и “- 2”, то като краен резултат при сбора остава “+ 2”. Ако крайният резултат в задължителната част е отрицателен, от общия сбор се отнемат 50 точки.

Когато получената комбинация няма къде да се запише, играчът зачерква незапълнени свои полетата – било то един чифт, фул, Малка Кента, ГЕНЕРАЛ и т.н. Крайният резултат е сбор от стойностите, които са нанесени по време на играта в съответните полета.

Таблиза за генерал

Използвайте таблицата на магазин за подаръци Gifts, когато се учите да играете Генерал!

Споделете в ...
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin

11 коментара

1 споменаване

Skip to comment form

 1. Здравейте! Искам да попитам каква е цената кутйката-зар и на заровете?Ще ви бъда благодарен ако ми пишете на имейла.

  1. Здравейте,
   Изпратили сме ви отговор по мейл. Благодарим за интереса!

 2. Здравейте. Статията е чудесна, но бихте ли ми казали каква е цената на кутийката със заровете? Предварително благодаря за отделеното време.

  1. Здравейте Петя,
   Радваме се, че статията ви харесва! За съжаление в момента нямаме налични кутийки със зарове, но на мейла, с когото сте се регистрирала за този коментар, сме ви изпратили допълнителна информация, която може би ще ви е полезна. Поздрави!

 3. Здравейте, имате ли в наличност вече от кутийките със заровете?

  1. Здравейте, за съжаление все още не са налични.

 4. Благодаря за яката игра!!! И заровете са яки, а каква е ценат?

  1. Радваме се, че ви харесва! Заровете за съжалениене са налични, но по принцип са 2 размера – по-малкия беше 18 лева, по-големият 26 лева. Но не знаем кога ще има пак такива.

 5. ако се падне 1,3,4 това е 100, а ако решиш да хвърлиш отново и ти се падне 2,3 тогава 100 + 200 ли се смята заради комбинация 1,2,3 или не?

 6. не

 7. Здравейте каква е цената на кутийката със зарове и как да поръчам

 1. […] « Как да направим хубава игра на Барбут или Генерал […]

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.