Великден – за Християнството и традициите

Споделете в ...
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin

Великден е важен празник в българките традиции. Празнуването му е свързано с много приготовления, емоции и обичаи. Част от старите народни ритуали за Великден са запазени и до днес, други сме позабравили или не се правят навсякъде, но пък е любопитно да си ги припомним.

Подготовката за празнуването на Великден се предшества от страстната седмица – края на 40 дневните пости. По време на страстната седмица постите са най-строги и трябва да се свършат и няколко важни неща – в четвъртък или в събота се боядисват яйцата и се месят козунаците.

Първото яйце трябва да е червено на цвят. Боядисва се от най-старата жена в семейството и преди да му е засъхнала боята с него се рисува кръст върху челата на всички деца. Така те ще бъдат здрави през цялата година. Червеният цвят е задължителен за първото яйце според българската традиция така то се превръща в силен амулет за закрила. Това е и яйцето, което трябва да се запази до следващия Великден. През годината то ще закриля дома от злини и болести, а на следващия Велики четвъртък старите баби гадаят по него за новата година. После старото яйце трябва да се изхвърли в река или друга течаща вода – така се отмива всичко лошо и започва новото начало. Новото червено яйце се поставя на мястото на старото и така цикълът се затваря.

Порцеланови поставки за великденски яйца от магазин за подаръци Gifts

Няколко цветни идеи за това в какво да подредим боядисаните яйца за Великден.

Освен за яйцата, домакините трябва да се погрижат за козунаците и за обредните хлябове. Те също се месят в четвъртък или в събота. Обредните хлябове са се правили задължително в кръгла форма – това символизира кръговатите в природата. От горе се украсява с различни символи на плодородието – житен клас, кокошка с пиленца, агне… В средата се слага червено яйце. Козунаците също са обредни хлябове. Сплитат се на „плитка” – това също е символ на плодородие. Най-важно от всичко е да втаса хубаво козунака, да се удвои и утрои размера му – по това се тълкувало колко берекет и благоденствие ще има в дома.

В останалите дни от седмицата не бива да се върши никаква домакинска работа, а според старата традиция хората можело да се къпят само в четвъртък или събота. В петък – на разпети петък е много важно да не се пере и да не се мие.

Великден се празнува най-тържествено три дни, като първият от тях е неделя. Празникът започва още през нощта в събота срещу неделя, когато се ходи на църква. Точно в полунощ свещеникът обявява Възкресението на Христос с думите „Христос Воскресе”. Това ще са думите за поздрав между миряните в следващите дни. На този поздрав се отговаря с думите „Воистина Воскресе”, което показва вярата на християните. Свещеникът поднася тържествената запалена свещ към хората събрали се в храма, за да могат да си вземат от свещения огън. Традицията повелява всеки да занесе в дома си от този огън, така вярата ще грее в къщите им и ще озарява душите им през годината.

В неделя – първият ден на Великден семействата се събират заедно, младоженците ходят на гости на кумовете си, като им носят кошници с яйца и козунаци. Всички обличат новите си дрехи, защото те са символ на възраждането, на новия живот и на Възкресението.

Великденските яйца са се превърнали в един от символите на Великден. Вярва се, че първото червено яйце е било оцветено с кръвта на Христос, която покапала върху яйце снесено от кокошка под кръста. Затова и кокошката е символ на Великден и е на адет да е имаме на масата си.

Три модела кокошки от Великденската колекция на магазин за подаръци Gifts

Закачлива великденска декорация - кокошките могат са "носят" яйце, да седнат на някой рафт или да "мътят" великдеските яйца.

Заекът е друг символ на Великден, наследен от по-древни времена, свързван е с плодородието и берекета. Легендата предава, че великденския заек е омагьосана птица. Красивата птица била притежание на могъща богиня, повелителка на земята. Птицата била свободна душа и често отлитала на далеч като оставяла богинята сама. Един ден тя много се ядосала и в гнева си превърнала красивата птицата в заек. Но душата и си останала душа на птица, затова тя продължава да свива гнезда и да ги пълни с яйца.

Великденско зайче за украса от естествени материали в розово от магазин за подаръци Gifts

Зайчето е символ на плодородие и е един от символите на Великден - хубаво е да е част от великденската украса.

Да се настроим за празнуването на този важен празник, да събудим сетивата си и да украси, домовете си. Вдъхновете се от нашите идеи за украса и подарък за Великден, изберете си кошничка за великденските яйца и се насладете на всички хубави емоции, свързани с боядисването на яйцата, месенето на козунаците и събирането със семейството.

Споделете в ...
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.