8 март – празник на жените и майките

Споделете в ...
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin

В навечерието на 8 март се замисляме за символиката на женския празник и за начина, по който всеки от нас го възприема и ще го преживее.

За България и страните в региона, 8 март се отбелязва като празник на жената. Празникът е обвързан с борбите за права на жените в Западна Европа и САЩ от началото на 20 век и е наложен като международен ден на жената от жените-социалистки в Русия. Това е причината у нас да се възприема като социалистически празник, въпреки че ни се струва, че символиката на този ден е много по-богата. И това, което честваме с цветя и бонбони, всъщност е много важно – признанието, че жените са пълноценна част от обществото.

Днес 8 март е празник, на който можем да засвидетелстваме уважението си към всички жени около нас, да честваме равноправието на половете и да изразим съпричастност към жените по света, които в момента се борят за правата си в страните от арабския свят, в Африка или Индия.

8 март - празник на жените

8 март - празник на жените

В България празникът се е сдобил със закачливото название „ден на колежката”. Това е наследство от фабриките и канторите, когато на 8 март всички мъже са приготвяли цветя или малки изненади за колегите си – жени. В тази традиция днес виждаме нещо шеговито, малко наивно и изкуствено, но всъщност зад нея се крие много важно послание – Да отбележим, че жените заслужено са заели своето място като равноправни членове на в обществото. И да не забравяме, че има области, в които все още има какво да постигнем в тази посока!

Най-безусловно 8 март се приема като празник на майката. Става ни мило, когато си помислим за всички картички и рисунки, които децата приготвят, за да изненадат майки си. Дори вече пораснали, пак ни се иска да благодарим на най-всеотдайната и най-милата за нейните непрекъснати грижи към нас. Да покажем обичта си с цветя, малък подарък и приятна изненада, е най-малкото, което можем да направим в замяна. Този малък жест е безкрайно важен и винаги остава хубав спомен. Баба ми все още грижливо пази картичките със снимката на баща ми приготвени за 8 март – „Благодаря ти мила мамо!” – това е най-подходящото, което можем да кажем за деня на жената!

Разбира се, в магазин за подаръци Gifts имаме идеи и за подаръцималки жестове, които можете да направите към жените около вас, като и идеи за подарък за мама – най-важната жена в живота ни.

Споделете в ...
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin

1 споменаване

  1. […] навечерието на специалния празник на жените – 8 март, търсим идеи за хубав и оригинален подарък за […]

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван!

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.